Kind van een narcist of borderliner: Gouden Kind of de Zondebok

narcisme,narcisten,narcist,borderline,borderliner,borderliners,gouden kind,zondebok,kind,kinderen,splitsing,projectie,zwart wit denken,rol,rollen,rolverdeling,ouder,narcistisch misbruik,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht

Kinderen van narcisten/borderliners worden ingedeeld in 'goed' en 'slecht'. Ze krijgen rollen toebedeeld zoals het Goede, Slechte en Verloren Kind, of het Gouden Kind en de Zondebok. Waarom doen narcisten/borderliners dit? Hoe zien deze rollen van het kind eruit? 

 

 

Narcisten en borderliners denken in zwart-wit

Bij kinderen van borderliners spreekt men over het 'Goede Kind' en het 'Slechte Kind'. Bij kinderen van narcisten spreekt men over het 'Gouden Kind' en de 'Zondebok'. Daarnaast bestaat er een derde kind: het 'Verloren Kind'.

 

Narcisten/borderliners denken in zwart-wit (splitsing): iemand is óf goed óf slecht, en zo ook zijn hun kinderen goed of slecht. Het idee hierachter is dat perfecte mensen je niet kunnen teleurstellen of pijnigen, en dat je van imperfecte mensen geen verwachtingen hoeft te hebben en zij jou op die manier eveneens niet kunnen teleurstellen, aldus de Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Craig Malkin

 

 

Het Goede, Slechte en Verloren Kind / Gouden Kind en Zondebok

In het kort hoe deze verschillende kindrollen eruit zien: 

 1. Het Goede Kind/Gouden Kind
  Het Goede Kind & het Gouden Kind vangen de idealisaties van de narcistische of borderlineouder op. Het lijkt alsof de ouder goede bedoelingen heeft, maar die zijn vooral op zichzelf gericht en niet speciaal op het kind. Het kind zal altijd bezig blijven om zijn 'schuld' in te lossen.

 2. Het Slechte Kind/de Zondebok
  Het Slechte Kind & de Zondebok vangen de devaluaties van de narcistische of borderlineouder op. De ouder laat duidelijk merken wat het kind allemaal verkeerd doet. Dit kind gelooft dat hij gedoemd is om te mislukken in het leven.

 3. Het Verloren Kind
  Dit kind kan geen functie meer bekleden binnen het narcistische of borderlinegezin en wordt genegeerd. Je zou dit kind het Grijze Kind kunnen noemen; de narcistische en borderlineouder zien enkel zwart of wit.

De rollen tussen de kinderen kunnen elkaar ook afwisselen, en een enig kind zal afwisselend de verschillende rollen bekleden.

 

 

Voorbeeld van een borderlinegezin

Dit is een voorbeeld van hoe zo'n rolverdeling eruit kan zien in een borderlinegezin, afkomstig uit het boek 'Surviving a Borderline Parent' van Kimberlee Roth, Freda B. Friedman, Randi Kreger:

 

"Leanna kan niets goed doen in de ogen van haar moeder, Rita, waarvan Leanna gelooft dat ze borderline heeft. Altijd het zwarte schaap van de familie, ging Leanna al vroeg uit huis, trouwde ze jong en kreeg ze een kind. Rita roddelt over haar bij iedere gelegenheid - tegenover familie, vrienden, collega's, iedereen die maar wil luisteren naar het verhaal over het niet liefhebbende, onverantwoordelijke kind - en wil niets te maken hebben met haar kleindochter. Rita's zoon, Gene, was een ander verhaal. Ondanks dat ze botsten in zijn tienerjaren, en hij nog steeds kampte met alcoholisme, was Gene de perfecte zoon in de ogen van zijn moeder en stond hij op een voetstuk. Als hij haar verjaardag vergat, verontschuldigde ze hem door te zeggen dat hij het vast gewoon druk had; als hij zijn banen verloor, maakte ze een vuile opmerking over de slechte organisatietalenten van zijn baas."

 

 

Bepalende factoren & latere gevolgen

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik dieper in op deze kindrollen en vind je antwoorden op vragen zoals:

 • Waar komt deze rolverdeling precies vandaan?
 • Welke factoren bepalen de rolverdeling?
 • Hoe zien de verschillende rollen eruit (inclusief voorbeelden)?
 • Welke gevolgen ondervinden de verschillende kinderen later als volwassene?

Zo verkrijg je meer inzicht in waarom de narcist/borderliner op een bepaalde manier met jou omging als kind. Misschien had je altijd al het gevoel dat je in een bepaald hokje werd gestopt. Onthoud: het is een rol die je toebedeeld kreeg, en die alles over je ouder zegt en niets over jou, en waarvan je jezelf mag gaan loskoppelen

 


Herken jij jezelf in deze rollen van het kind? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik