Waarom je een narcist of borderliner als partner kiest

narcistisch misbruik,narcisme,borderline,relatie,opvoeding,jeugd,narcisten,borderliners,narcist,borderliner,boek,jasmijn couwenberg,de narcistische wereld ontvlucht,ouderverstoting,parental alienation

Als je vader of moeder narcisme of borderline heeft, is de kans groot dat je later opnieuw een relatie met een narcist of borderliner krijgt. Wellicht herken je het patroon van je opvoeding (wat in werkelijkheid narcistisch misbruik is) in je huidige relatie. Onbewust probeer je de problemen van toen nu alsnog te verwerken. Herken de signalen en leer ervan. 

 

 

Het herinnert je aan vroeger

Wellicht ga je nadenken over waarom je in zo'n destructieve relatie terecht bent gekomen. Je beseft dat hetgeen je hierin meemaakt, best wel lijkt op je opvoeding. Misschien heb je altijd al geweten dat je opvoeding niet was zoals die hoorde te zijn. Of werd je zodanig beïnvloed dat je je er altijd onbewust van bleef, en zat het heel diep weg gestopt, maar haalt je huidige relatie dit weer naar boven. Er kunnen allerlei herinneringen naar boven komen drijven die je mogelijk allang vergeten was.

 

 

Narcistische relatie als eye-opener en spiegel

Op deze manier kan jouw destructieve relatie met een narcist of borderliner een eyeopener zijn naar het verleden toe. Zo kun je je verleden van narcistisch misbruik gaan verwerken, want ook al zit het diep weg gestopt, het zit er wel. Dit kun je vergelijken met een nooit behandelde fysieke wond; op een dag gaat deze rotten en moet je alsnog de genezende behandeling starten die de wond verdient. Het is belangrijk om dit een plek te geven, zodat je zonder zware bagage verder kunt leven.

 

Daarom kom je ook in deze relatie terecht: onbewust probeer je met je partner de problemen uit je jeugd op te lossen. Je partner dient dan als 'surrogaat' van je ouder. Zie dit alsjeblieft niet als 'bevestiging' dat je 'inderdaad' niets beters waard zou zijn! Maar zie dit als een spiegel, als een uitnodiging, om de emotionele pijn uit je jeugd te gaan verwerken en aan zelfontwikkeling en zelfliefde te gaan doen. Je leerde dat je waardeloos was, maar je bént het niet.

 

 

Hoe herken je dit?

Opvoeding en narcistisch misbruik kunnen niet alleen door werken in je liefdesrelaties, maar ook in vriendschappen en werk. Enkele signalen die verwijzen naar nog onopgeloste zaken uit je jeugd wanneer je door een narcist of borderliner werd opgevoed, en die je op verschillende levensgebieden kunt herkennen bij jezelf:

  • Je past je aan iedereen in je omgeving aan, uit angst dat je niet geaccepteerd zult worden
  • Je lost andermans problemen op, omdat je denkt dit verplicht te zijn
  • Je doet buitengewoon je best om het de ander naar de zin te maken
  • Je laat over je heen lopen en pikt alles om maar niet verlaten te worden
  • Je stelt je (over)verantwoordelijk op naar de ander, omdat je denkt dat dat zo hoort wanneer je van iemand houdt

 

Je bent eraan gewend geraakt

Met deze signalen zijn steeds twee dezelfde dingen aan de hand.

  1. De gewoonte/onwetendheid: je bent het gewend vanuit je jeugd, dus denk je dat het normaal is. Misschien voel je wel dat er iets niet klopt, maar toch: het voelt vertrouwd omdat je het gewend bent. Je weet niet beter, ook al is het verkeerd. Nu ben je volwassen en kun je gelukkig wél beter weten door jezelf goed te informeren.
  2. Het leven in het verleden: de verlatingsangst voel je niet nu als volwassene; je voelt je weer even dat kind van vroeger dat voor zijn overleving afhankelijk was van acceptatie. Dat kind kon het zich niet veroorloven voor zichzelf te kiezen. Maar die drang naar vrijheid en acceptatie blijft altijd aanwezig en ligt in je lichaam opgeslagen. Je kunt nu alsnog voor jezelf kiezen.

 

Herstel nu van narcistisch misbruik!

Graag help ik jou verder met mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'! Dit is hét meest complete boek over narcistisch misbruik: breed belicht door een mix van mijn eigen persoonlijke verhaal, ervaringen van lotgenoten en meningen van deskundigen & helpt jou om de ziekelijke, emotionele verbinding tussen de narcist/borderliner en jou af te breken zodat ook jij ervan kunt loskomen!

 


Wat zijn jouw ervaringen met narcistisch misbruik, narcisme en borderline in opvoeding en relaties? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik