Relatie met een narcist: zo ontmoette ik de narcist

relatie,narcist,narcisten,narcisme,mishandeling,borderliners,borderlinemoeder,slachtoffer,verliefd,gebruiksvoorwerp,liefde,narcistisch misbruik,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht

Een borderlinemoeder die mij mishandelde, maakte mij het ideale doelwit voor een relatie met een narcist. Ik was mishandeling 'gewend' en wist niet beter of ik verdiende het om slecht behandeld te worden. Zo belandde ik in een jarenlange, pijnlijke relatie met een narcist.

 

 

Ik zat in een nare situatie

Toen ik de narcist leerde kennen, zat ik in een nare situatie: ik was net mijn baan kwijtgeraakt en voelde me erg onzeker en waardeloos. Dit moet onbewust meegespeeld hebben bij het aangaan van de relatie met hem, maar ook bij het voortzetten ervan, ondanks (vroege) tekenen dat er iets niet klopte. Ondanks de ellende, was er toch nog een leuke man in mij geïnteresseerd! Zo liep ik in zijn val.

 

 

Een makkelijk slachtoffer voor de narcist

Maar in de eerste plaats was ik gewoon een zeer makkelijk slachtoffer voor narcisten/borderliners: opgegroeid met een borderlinemoeder werd ik al van kinds af aan mishandeld, werd het mij altijd verboden om voor mezelf op te komen en moest ik altijd mezelf volledig aanpassen. 

 

Ik wist niet beter of het was 'normaal' dat er met mij werd omgegaan alsof ik waardeloos was. Ik besefte toen ook nog niet eens dat het mishandeling was. Narcisten/borderliners zijn er meester in om jou je heel erg waardeloos en slecht te laten voelen. Dat is hun missie. Hoe slechter jij je voelt, hoe beter zij zich voelen. In mijn opvoeding werd ik ervoor klaargestoomd om mij later opnieuw te laten mishandelen.

 

 

Alarmbellen vanaf dag 1

Al vanaf de eerste dag vielen me opmerkelijke dingen op. Zo ongeveer het eerste wat de narcist mij vertelde, ging over het 'trauma' dat hij aan zijn ex had overgehouden, die hem twee jaar eerder 'plots' verliet. Haar foto hing nog steeds aan de muur en hij sliep op een matras op de vloer van de woonkamer, want de slaapkamer deed hem teveel aan haar denken.

      

Hij zat er duidelijk nog mee. Een gevoelig type, en hij dacht heel zwart-wit. Zo waren er meer twijfelachtige dingen die hij me vertelde. Gek genoeg dacht ik nog: 'Zal ik een relatiedagboek bijhouden, leuk voor later.' Spijt dat ik dat niet deed, want misschien had ik dan veel eerder ingezien dat dit geen normale relatie was.

 

 

'Ik hou van je', zei de narcist... na 2 weken

Ik werd verliefd op de narcist en na een paar maanden werd dat 'houden van'. Nu pas besef ik nooit geweten te hebben wat echte oprechte liefde is, omdat ik dat vanuit mijn jeugd niet kende. De narcist beweerde echter al na twee weken (!) van mij te houden. Ik vraag me af: waar hou je dan precies van? Pas als je iemand beter leert kennen, kun je weten wat precies maakt dat je van hem of haar houdt. Natuurlijk, het is ook een gevoelskwestie, maar van iemand houden is nogal wat, en dat zó snel al...

 

      

De narcist zocht een gebruiksvoorwerp

Nu weet ik wel beter. Dat hij nooit van mij, mijn persoon, wie ik ben, heeft gehouden, maar in mij het ideale object zag voor zijn narcistische voeding. Narcisten/borderliners zoeken niets meer dan een gebruiksvoorwerp. Alles draait om hen, niets draait om jou. Ze noemen dit 'liefde', maar de enige liefde waarvan sprake is in zo'n destructieve relatie, is de liefde die jij hen geeft. Zij geven jou geen liefde.

 

 

Let op : narcisten testen je uit

In het eerste halfjaar vertoonde de narcist meer vreemd gedrag. Zei hij plotseling, na een kleine ruzie om niets, dat hij niet meer van me hield en me niet meer wilde zien. Mijn reactie was emotioneel en vol tranen, omdat ik wel van hem hield. Als iemand het uitmaakt, neem je aan dat hij dat serieus meent. Sterker nog: dat hoort zo. Het is geen lichtzinnige beslissing. En dan mag je van slag zijn, zeker als het zo vanuit het niets en om niets gebeurt. Dan sta je perplex.

 

De volgende dag belde hij doodleuk op. Heel lief en vrolijk (zoals ik hem had leren kennen), alsof er niets gebeurd was. Zijn actie van de dag ervoor? Ach, dat was een test, om te kijken hoe ik zou reageren. Ik was allang blij dat het weer goed was en ging erin mee. Hij had vast moeite mij te vertrouwen vanwege zijn eerdere relaties, toch?

 

Dit scenario herhaalde zich later nog tweemaal en steeds weer zó overtuigend. Daar zat ik weer, thuis op de bank te huilen. 'Nu ben ik hem écht kwijt.' Wat moet hij daarvan genoten hebben! Hij lachte me gewoon uit. En ik? Ik bleef... in een destructieve relatie - een emotionele hel - die uiteindelijk vier jaar zou duren. 

 

 

Nu help ik anderen om los te komen van narcistisch misbruik

Toen ik na jaren ontdekte dat er sprake was van narcistisch misbruik, viel alles op zijn plek. Ik begon me eindeloos te verdiepen in dit thema en uiteindelijk kwam daar mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' uit voort. Een mix van mijn eigen persoonlijke verhaal, ervaringen van lotgenoten en meningen van deskundigen.

 

Waarmee ik al vele mensen heb mogen helpen bij het herkennen, doorgronden en ontvluchten van het narcistisch misbruik in hun eigen relatie en/of familieband. Zo is er uit een negatieve situatie toch nog iets positiefs voortgekomen, waarmee ik tevens wil laten zien dat er een leven is narcistisch misbruik.

 


Hoe ontmoette jij de narcist of borderliner? Hoe begon jullie relatie? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik