5 kenmerken met voorbeelden van narcistisch misbruik

narcisme,borderline,narcist,borderliner,narcisten,borderliners,kenmerken,lijst,bellen,succes,verpesten,narcistisch misbruik,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht

Omdat narcistisch misbruik moeilijk uit te leggen en te herkennen is, heb ik een lijst samengesteld met maar liefst 182 specifieke kenmerken van narcistisch misbruik. In dit artikel vind je alvast 5 van deze kenmerken, voorzien van een toelichting en voorbeelden. 

 

 

1. De narcist/borderliner wil niets doen wat jij leuk vindt

Kenmerk nummer 21 van narcistisch misbruik: 'Niets willen doen wat jij leuk vindt, of erbij lopen mokken of bewust aansturen op een mislukking'

 

"Vandaag is het jouw dag", zei mijn narcistische ex-partner genereus. Dan deden we iets wat ik leuk vond, en 'mocht' ik kiezen. Als er uiteindelijk weer iets niet ging zoals hij dat wilde, was het mijn schuld, want het was allemaal mijn idee geweest.

 

Narcisten/borderliners weten de zaken zodanig te verpesten dat je er de volgende keer geen zin meer in hebt. Of ze schoppen een scène in het openbaar, en beschuldigen jou ervan dat jij hen voor schut zet. De narcist zei dan dat we voortaan nergens meer naartoe gingen, omdat iedereen keek naar hem en nu slecht dacht over hem.

 

Een goed voorbeeld van projectie: de zaken worden weer eens keurig netjes omgedraaid. Op zulke momenten dacht ik wel: 'Huh, maar hij zette toch juist míj voor schut?' Maar nog nooit had ik van 'projectie' gehoord, dus kon ik dit gedrag niet plaatsen, en bleef de verwarring voortduren.

 

 

2. Je mag niet bellen met andere mensen

Kenmerk nummer 34 van narcistisch misbruik: 'Niet of niet te vaak mogen telefoneren of sms'en met anderen of dit ontmoedigen'

  • 'Met wie bel je?'
  • 'Waarom belt diegene jou?'
  • 'Is het een andere man/vrouw?!'
  • 'Hang NU op!'

Zomaar wat uitspraken die je te horen kunt krijgen wanneer jij met iemand anders telefoneert. Narcisten/borderliners weten je soms zó ver te krijgen dat je zelf argwanend wordt tegenover die ene persoon die jou misschien wel net iets te vaak belt, ondanks dat het gewoon over werk gaat of een familielid is. 

 

Ze vinden het ook erg 'grappig' om dwars door jouw telefoongesprek heen te praten, de stofzuiger aan te zetten of de tv of muziek extra luid te zetten, zodat het nog onmogelijk wordt om fatsoenlijk te kunnen bellen.

 

Toen ik rond mijn 16e mijn eerste mobieltje kreeg, liep mijn borderlinemoeder altijd heel 'toevallig' net over de gang langs mijn kamer, zogenaamd even naar een andere kamer. Ze wilde mij gewoon afluisteren als ik met een vriendin belde, en dan hing ik maar weer op. En vroeg ze natuurlijk met wie ik belde en waarom ik ophing...

 

 

3. De narcist/borderliner wordt boos om jouw successen

Kenmerk 167 van narcistisch misbruik: 'Boos of razend worden over positieve zaken of successen, en zeker niet oprecht blij voor je kunnen zijn'

 

Had ik een nieuwe opdracht binnengehaald, dan zei de narcist meteen: 'Dus je hebt weer geen tijd voor mij.'  Diep beledigd was hij dan, dat ik weer tijd aan andere dingen zou besteden, in plaats van aan hem. 

 

Had hij een of ander succesje binnengehaald, dan hoorde ik de rest van de dag niets anders meer dan: 'Jaaa, goed van mij hè, dat kun jij niet.' Steeds moest ik dan natuurlijk weer bevestigen hoe goed hij wel niet was en hoe dom ik wel niet was.

 

 

4. De narcist/borderliner vergalt graag jouw plezier

Kenmerk 169 van narcistisch misbruik: 'Saboteren van alles wat je graag doet, van kleine tot grote zaken'

 

Doe jij eens iets voor jezelf zonder de narcist/borderliner, dan zal hij/zij er alles aan doen om dit te verpesten. Jij hebt iets leuks gepland, maar ach, 'plots' is de ander ziek en die heeft jou écht nodig om af en toe een zakdoekje aan te reiken en een pijnstiller toe te dienen. Ongeacht of je thuis blijft of weg gaat, de rest van de dag houd je hier een rotgevoel aan over.

 

Uiteindelijk zul je haast niets meer voor jezelf willen doen. En dan hebben ze jou precies daar waar ze je willen hebben: aan hun zijde, om hen te dienen. 

 

 

5. Jij zou de narcist/borderliner ongelukkig maken

Kenmerk 181 van narcistisch misbruik: 'Je ervan beschuldigen dat je de ander ongelukkig, verdrietig of boos maakt of diens leven verpest'

 

Jij bent zélf ongelukkig, verdrietig en boos om wat ze jou aandoen. Jij bent tenslotte degene die mishandeld wordt door de narcist/borderliner. Maar nee, zij beweren juist dat jij hén ongelukkig, verdrietig en boos maakt.

 

Hoe verwarrend is dat? Ze zeggen het niet alleen, maar gedragen zich er ook naar, door chagrijnig te worden, te gaan huilen of in bed te verdwijnen en de boel de boel te laten; jij verpest het weer, vinden ze. 

 

 

Lijst met 182 kenmerken van narcistisch misbruik

Nieuwsgierig naar de complete lijst met 182 kenmerken van narcistisch misbruik? Deze vind je in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'. Deze lijst geeft een zeer concreet en helder overzicht, en helpt jou om narcistisch misbruik te herkennen in je relatie en/of familieband. 

 


Wat zijn jouw ervaringen met deze 5 kenmerken van narcistisch misbruik? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik