Wat als de narcist of borderliner weer contact zoekt?

narcisme,borderline,narcist,borderliner,narcisten,borderliners,telefoon,telefoonnummer,nummer,bellen,contact,relatie,tips,antwoorden,narcistisch misbruik,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht

Je hebt je relatie met de narcist/borderliner verbroken, maar hij/zij laat niet los en blijft gewoon contact zoeken. Wat doe je dan? Dit artikel schreef ik destijds in 2012, na het verbreken van de relatie met mijn narcistische ex-partner. Met tal van letterlijke uitspraken van hem, hoe ik uiteindelijk van hem af kwam én tips hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

 

 

Angst dat de telefoon gaat

Het is nog maar net uit. Natuurlijk ben ik bang dat de narcist weer belt om me voor de zoveelste keer te laten zwichten voor zijn 'charmes'. Ik ben gestrest en bang, schrik al bij het zien van het lichtje van mijn mobiel dat altijd om de paar minuten flikkert.

 

Zijn regime - hij paste altijd de nodige telefoonterreur toe - zit kennelijk nog steeds in mijn hoofd. Weer laat ik me onbewust beïnvloeden door hem, door het normaal te vinden om op te nemen.

 

 

Maar ik hóef toch niet op te nemen?

Na twee dagen dacht ik: 'Ben ik nou helemaal gek? Ik hóef hem toch niet te woord te staan? Ik hoef überhaupt niet eens op te nemen!' Mijn woorden neemt hij nooit serieus (sterker nog: hij praat er doorheen) en zijn woorden doen mij alleen maar pijn. Ik ga dus helemaal niet opnemen als hij belt! 

 

En jawel, daarnet werd ik gebeld. Ik schrok me rot en wilde naar mijn mobieltje lopen - ondanks dat ik me zo stoer had voorgenomen om niet op te nemen. Ik was écht van plan op te nemen, maar toen op het schermpje het nummer van iemand anders verscheen, wist ik dat hij het helemaal niet was.

      

Toch weer even gehuild, want iets in me bewoog me ertoe om toch op te willen nemen. Hij heeft zichzelf zo in mijn hoofd vastgeworteld, dat het best wel tijd nodig heeft om hem eruit te krijgen.

 

 

Deze berichtjes stuurde de narcist mij

In de maanden erna stuurt hij nog steeds berichtjes:

 • 'Schatje, wil je een nieuwe agenda voor me kopen?'
 • 'Ik snap nog steeds niet waarom je weg bent, zullen we vanavond uit eten gaan?'
 • 'Heb je een ander?'
 • 'Hou je nog van me?'
 • 'Ik mis je'
 • 'Ik ben zo alleen, ik kan niet leven zonder jou'

Opvallend is dat hij alleen maar over zichzelf praat. Geen enkele keer de vraag hoe het met mij gaat, en geen enkele spijt of excuses. Dat berichtje over het kopen van die agenda, raakte me om de een of andere reden enorm. Hoe durf je zoiets te vragen? Alsof we nog gewoon samen zijn en er helemaal niets aan de hand is. 

 

Er kwam zoveel bij me naar boven, en toen voelde ik dat er kennelijk toch nog een restje sympathie voor hem had gezeten in mijn hoofd. Eerst dacht ik nog wel eens: 'Hij heeft een psychische stoornis en daar kan hij niks aan doen, daar kies je niet voor.' Maar na dat berichtje denk ik er heel anders over. Iemand die zo vreselijk blijft doen, verdient geen enkele sympathie.

 

 

'Jij deed alles voor me en nu moet ik het weer zelf doen'

Hier nog wat letterlijke uitspraken uit de verschillende berichtjes, waar het zelfmedelijden van afdruipt:

 • 'Altijd laten mensen mij in de steek, waarom doet iedereen zo?
 • 'Ik ben altijd alleen geweest en nu weer'
 • 'Vergeet niet dat ik zielsveel van je hou, ik had alleen jou en verder niemand'
 • 'Jij deed alles voor me en nu moet ik het weer zelf doen'
 • 'Je hebt me in de steek gelaten'
 • 'Ik weet dat iedereen gebruik van mij maakt. Jij zei dat je niet zo was, maar kijk wat je nu doet. Waarom heb je in het begin niet meteen gezegd dat je me zou verlaten?
 • 'Ik ben door jouw liefde in de val gelopen'
 • 'Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, dat komt ervan als je van iemand houdt'
 • 'Als ik wakker word, zie ik onze foto, zo zie ik jou elke dag. Wat moet ik anders, ik hou toch van jou?'
 • 'Ik slaap nog steeds onder dezelfde deken waar wij toen onder lagen, die heb ik nooit meer gewassen' 

 

'Het is niet uit tussen ons'

Volgens hem is het niet uit tussen ons: "Jij maakte het uit, maar ik niet. Dus het is niet uit. Uitmaken doen mensen alleen als ze een ander hebben. Voor mijn gevoel is het niet uit, je bent nog steeds bij me." Hij is zelfs zijn huis aan het opknappen voor mij...

 

 

De oplossing: een nieuw telefoonnummer

Uiteindelijk blokkeerde ik hem op mijn telefoon, maar dat was niet voldoende. Hij kocht gewoon steeds weer nieuwe prepaidkaartjes met nieuwe nummers, zodat ik wél zou opnemen. Er zat niets anders op dan een nieuw telefoonnummer te nemen om dit te stoppen. Dat is nog altijd de beste oplossing. Je houdt de lijnen letterlijk open wanneer je dit niet doet: narcisten/borderliners zullen het namelijk blijven proberen. Zelfs na een tijdje stilte wanneer je denkt ervan af te zijn, kunnen ze zomaar weer toeslaan.

 

 

Deze lijst met basisantwoorden helpt jou

Bevind jij je nog in de relatie/familieband met de narcist/borderliner? Of niet, maar heb je om welke reden dan ook nog contact? Dan kan de lijst met basisantwoorden jou helpen. Het zijn neutrale antwoorden die je in verschillende situaties kunt gebruiken, wanneer de narcist/borderliner weer eens moeilijke vragen stelt, zodat hij/zij steeds minder vat op jou krijgt. 

 

 

Tip: geef een neutraal antwoord

Alvast een voorbeeld van zo'n neutraal antwoord:

 

Onthoud allereerst: je hóeft niet op te nemen of te reageren, en je hoeft nooit uit te leggen waarom je dat niet doet. En zeker niet ná de relatie. Als je je door zulke discussies laat meeslepen, is het einde zoek. Zeg gewoon iets neutraals, zoals: 'Ik was bezig'. Herhaal dit zo vaak als nodig wanneer de narcist/borderliner blijft doorvragen. Vertel niet wáár je dan mee bezig was (want dan wordt dat op zich alweer een hele discussie), maar enkel en alleen dát je bezig was. Zo werp je een muur op waar ze maar moeilijk doorheen kunnen komen. 

 

Je vindt de complete lijst met basisantwoorden in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'

 


Wat zijn jouw ervaringen met narcisten/borderliners die nog steeds contact blijven zoeken? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik