De vernietigende narcistische woede en borderlinewoede

narcistische,woede,narcist,borderliner,borderlinewoede,vernietigend,moord,gehoorzaamheid,grootheidswaanzin,borderliners,narcisten,extreem,wraak,stiltebehandeling,narcistisch misbruik,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht,ouderverstoting

Narcistische woede en borderlinewoede gaan zó ontzettend ver en zijn zó angstaanjagend dat het voor jou als naaste traumatiserend kan zijn. Deze extreme woede beschadigt niet alleen jouw psyche, maar kan bijvoorbeeld ook jouw sociale netwerk, banen of bezittingen beschadigen. Waar komt deze woede vandaan bij narcisten/borderliners en hoe uit deze woede zich?

 

 

'Ik dacht dat ze me ging vermoorden'

"Op mijn vierde jaar bracht mijn moeder (met de narcistische en de borderline persoonlijkheidsstoornis) mij naar een kinderpsycholoog die haar vertelde dat ik zo obsessief kalm was omdat zij mij zo bang maakte. Na thuiskomst ontstak ze in zo'n hevige woede-uitbarsting dat ik dacht dat ze me ging vermoorden. Dat was het meest giftige en schadelijke misbruik waar ze me aan heeft onderworpen. Dit heeft me op traumatische wijze aan haar gebonden en mij verwijderd van mezelf", vertelt een volwassen kind.

 

 

Narcisten/borderliners eisen absolute gehoorzaamheid

Narcisten/borderliners zien zichzelf als 'de autoriteit': alles draait om hen, anderen zijn er enkel om hen te dienen. Ze kennen zichzelf een bepaalde status toe waaraan alles en iedereen ondergeschikt moet zijn. Jij bent slechts een 'leverancier' van aandacht, bewondering en middelen.

 

Deze grootheidswaanzin is niet enkel kenmerkend voor narcisten, maar ook voor borderliners, alleen op een andere manier. Borderliners vinden zichzelf niet 'fantastisch' zoals narcisten - ze hebben immers geen positief zelfbeeld - maar wel het 'allerbelangrijkst' (net als narcisten). Ze identificeren zich bijvoorbeeld op extreme wijze met een slachtofferrol of hun ouderrol om zo alles van hun omgeving of van jou als kind gedaan te krijgen. 

 

      

Ben jij 'tegen' de narcist/borderliner, dan is het oorlog

Faal jij in jouw rol van 'dienaar/leverancier', dan vinden narcisten/borderliners dat jij tégen hen bent (splitsing: zwart-wit denken). Je praat even vijf minuten met iemand anders, er klinkt te weinig enthousiasme in je stem, je hebt een andere mening of je doet niet wat zij vragen. Dit zien zij als een aanval, wat jou tot vijand maakt - en vijanden moeten dood om zelf te kunnen overleven. 

 

Jouw 'ongehoorzaamheid' kwetst hen zó diep (want wie denk jij wel niet dat je bent?) dat ze zich gerechtigd voelen om jou de oorlog te verklaren: vernietig jij hen, dan vernietigen zij jou. "Narcisten willen de bron van hun pijn doden en doen dit op meerdere manieren die over het algemeen resulteren in karaktermoord van de andere persoon", zegt de Ierse psychotherapeute Christine Louis de Canonville

 

Ook proberen ze jou zo alsnog tot gehoorzaamheid te dwingen. Ze willen en zullen jou volledig africhten.

 

 

Narcistische woede en borderlinewoede zijn buitenproportioneel

Het is kenmerkend voor narcistische woede en borderlinewoede dat deze buitenproportioneel zijn en totaal niet in verhouding staan tot wat jij als naaste verkeerd gedaan zou hebben. De Amerikaanse psycholoog Daniel S. Lobel zegt over de woede van borderlineouders: "De 'misdaad' van het kind wordt uitvergroot tot een 'misdrijf' waarop de ouder met volledige wreedheid zal reageren alsof het kind zelf een wrede aanval gedaan zou hebben." 

 

 

De wraakactie van mijn borderlinemoeder

De vormen van narcistische woede en borderlinewoede lopen uiteen van passief-agressief gedrag en de stiltebehandeling tot scheldpartijen, het vernielen van bezittingen en je zwartmaken bij anderen. De woede kan ook uitlopen op wraakacties.

 

Ik was achttien, woonde nog thuis en had een vriend waar ik wel eens was. Mijn borderlinemoeder zat dan natuurlijk alleen thuis. Ons hondje, waarmee ik van kleins af aan was opgegroeid, kreeg steeds meer last van ouderdomskwaaltjes en op een dag liet ze hem stiekem inslapen.

 

Na afloop belde ze me op mijn werk (een parttime vakantiebaantje) en haalde me na werktijd op om het slechte nieuws te brengen. Huilend van verdriet vroeg ik waarom ze me niet eerder had gebeld, waarop ze venijnig zei: 'Je wist toch dat hij ziek was, maar jij bent nooit thuis.'

 

De boodschap luidde eigenlijk: als ik mijn vriend niet 'belangrijker' had gevonden (lees: niet belangrijker dan mijn hondje, maar belangrijker dan háár), had ik afscheid van mijn hondje 'mogen' nemen...

 

      

Het werkelijke doel van deze wraakactie

Het volledige verhaal van deze wraakactie en wat haar werkelijke bedoelingen waren, lees je in mijn boek 'Ouderverstoting - Deel I: Ervaringen van een kind', in het hoofdstuk getiteld: 'Eindelijk, het huis uit' - want ja, ze slaagde gelukkig niet in haar werkelijke bedoelingen: een jaar later ging ik zelfs samenwonen met deze vriend (niet mijn narcistische ex-partner). 


Dat is echt mijn grote redding geweest om thuis weg te komen - al bleven de mishandelingen, het gemanipuleer en het gestook nog jarenlang doorgaan.

 


Wat zijn jouw ervaringen met woede-uitbarstingen in jouw relatie en/of familieband met de narcist/borderliner? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

Deel deze pagina via:


'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Loskomen & herstellen van narcistisch misbruik is zéker mogelijk, als je maar weet hóe!