Overdreven dankbaarheid als gevolg van narcistisch misbruik

dankbaarheid,narcistisch misbruik,narcisme,narcist,narcisten,borderline,borderliner,borderliners,jasmijn couwenberg,boek,de narcistische wereld ontvlucht,herstellen,ouderverstoting,online cursus,cursus,zelfbeeld,zelfliefde

Herken je dat? Dat je zó dankbaar bent voor de liefdeskruimels van de narcist/borderliner dat je de mishandelingen maar 'op de koop toe neemt'? Deze onderdanige vorm van dankbaarheid is een voorbeeld van hoe het narcistisch misbruik jou op vervormende wijze programmeert. Op zich is dankbaarheid een mooi begrip, maar in dit geval mag je het heel erg gaan relativeren!

 

 

Dankbaarheid is mooi, maar overdrijf het niet

Dankbaarheid is een mooi begrip. Waardeer de kleine, mooie dingetjes in het leven, zoals het zonlicht dat binnenvalt of een vlinder op een bloem. Maar verwar dit niet met dankbaarheid moeten tonen voor de sporadische lieve gebaren van de narcist/borderliner. 

 

Je hoeft écht niet (overdreven) dankbaar te zijn dat iemand een drankje voor je inschenkt en dit dan maar meteen als reden te zien om nooit ergens iets van te mogen zeggen en voor jezelf op te komen. Hoe kun je iemand nou ergens op aanspreken die zoiets bijzonders, liefdevols, ja zelfs unieks voor je doet? Je voelt het schuldgevoel alweer naar boven komen...

 

 

Narcistisch misbruik maakt je loyaal en onderdanig

Misschien klinkt dit voorbeeld nogal raar of gaat het wel erg ver, maar het is vast en zeker herkenbaar wanneer je narcistisch misbruik meemaakt(e). Het narcistisch misbruik maakt je zó klein dat je een soort van onderdanige dankbaarheid kunt ontwikkelen. Een ongezonde vorm van dankbaarheid die je hierdoor overigens ook (onbewust) kunt tonen naar andere, niet-destructieve mensen toe.

 

 

De narcist/borderliner dwingt je overal dankbaar voor te zijn

Het is een van de manieren waarop het narcistisch misbruik jou programmeert of beter gezegd: vervormt. Je leert dat je nooit mag twijfelen aan iemands goede bedoelingen (lees: die van de narcist/borderliner). Dan ben je ondankbaar. Want hij/zij heeft toch (zogenaamd) altijd het beste met je voor? Hoe durf je?! 

 

Wat jou ook weer meteen duidelijk maakt dat jij dat eigenlijk helemaal niet waard bent en het een groot geschenk is en dus zelfs bijzonder als je het toch een keer krijgt - al is het maar iets simpels of vanzelfsprekends zoals een bord eten.

 

 

Je waardeert de lieve gebaren zelfs extra veel

Waardoor je het goede gebaar van de narcist/borderliner ook nog eens extra gaat waarderen, en je je schuldig kunt voelen (en ook weer niet een klein beetje maar heel erg) als er tóch een gedachte van twijfel in je op komt. Dus geef je hem/haar steeds maar weer het voordeel van de twijfel. Als iemand óók 'goed' voor je is, zal het allemaal wel meevallen, toch?

 

 

Eten koken als manipulatiemiddel

Mijn narcistische ex-partner kookte dagelijks voor mij; zo slecht was hij dan toch niet? Al die moeite die hij deed... Hoe durfde ik er dan wat van te zeggen wanneer hij me weer eens kleineerde of vernederde - wat hij mij ook goed duidelijk maakte:'Kijk wat ik allemaal voor jou doe! Maar jij...'

 

Plus dat ik het al extra waardeerde omdat ik zelf niet bepaald van koken hou en er niet goed in ben en hij er erg goed in was. Achteraf kon ik het wel meer relativeren: koken was nu eenmaal zijn hobby, dus hij deed het toch wel, ook zonder mij.

 

Maar bovenal: wat voor liefs en goeds iemand ook voor je doet, dat geeft hem/haar nooit het recht om jou daarnaast te mishandelen! 

 

 

Meer lezen over dankbaarheid & narcistisch misbruik?

In het blogartikel 'Een cadeau van een narcist is een cadeau aan zichzelf' lees je over de extreme en eeuwige dankbaarheid die narcisten/borderliners van jou verwachten rondom cadeaus

 

 

Nog meer programmering: onjuist en negatief zelfbeeld & verbod op zelfliefde

De onderdanige dankbaarheid is een van de vele onderdelen van de ziekelijke programmering door het narcistisch misbruik. Twee andere onderdelen van die programmering zijn een onjuist en negatief zelfbeeld en een verbod op zelfliefde.

 

Bij het veranderen daarvan helpen mijn online cursussen jou op weg die binnenkort starten. Als eerste een seintje ontvangen? Schrijf je in op de wachtlijst & ontvang een flinke korting! Inschrijven is vrijblijvend, je zit nergens aan vast. 

P.S. Blijf op de hoogte van blogs & nieuwtjes via de nieuwsbrief, Instagram en Facebook!


Herken jij deze overdreven dankbaarheid in jouw relatie/familieband met de narcist/borderliner en/of in de omgang met andere mensen? Voel je vrij om hieronder jouw ervaringen te delen. Delen = helen: fijn voor jezelf & fijn voor elkaar!Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg via social media of de nieuwsbrief:

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

Deel deze pagina via:


'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Loskomen & herstellen van narcistisch misbruik is zéker mogelijk, als je maar weet hóe!