10 redenen waarom narcisten en borderliners het slachtoffer spelen

08-05-2021

Narcisten/borderliners manipuleren jou graag door 'Het Grote Slachtoffer' te spelen. Ontdek hun 10 beweegredenen voor de slachtofferrol zodat jij hier doorheen kunt prikken en je niet langer als een pion laat inzetten voor hun egoïstische doeleinden.

De narcist/borderliner snakt naar eindeloze aandacht


1. Aandacht

Narcisten/borderliners willen alle aandacht voor zichzelf: als ze iets mankeren, staan ze automatisch in het middelpunt van de belangstelling en zullen ze zelfs in de watten worden gelegd.

2. Permanente hulptroepen

Als jij hun redder in nood bent, 'moet' jij beschikbaar en bereikbaar blijven. Jij bent hun 24-uurs alarmcentrale. Zo voorzien ze zichzelf van permanente hulptroepen.


De slachtofferrol is helaas nogal effectief

3. Een goed excuus

Niets geeft hen een beter excuus dan allerlei kwaaltjes en zielige verhaaltjes: zoiets kun je iemand toch niet kwalijk nemen?

4. Inspelen op je geweten

Wat de slachtofferrol helaas een zeer effectieve vorm van manipulatie maakt: wie laat er nu iemand 'in nood' achter? Je kunt je serieus een 'misdadiger' voelen wanneer je weigert - wat ze jou ook maar al te graag duidelijk zullen maken.

5. Niet direct herkenbaar

Daardoor herken je hun gespeelde slachtoffergedrag niet altijd direct als manipulatie. Het is maar moeilijk voor te stellen dat iemand opzettelijk een probleem creëert om het een ander te laten oplossen of dat iemand zomaar een ziekte veinst. Maar precies dit is wat narcisten/borderliners doen! Hun gedrag is juist onvoorstelbaar voor de gemiddelde gezonde persoon.


De slachtofferrol verhult dat zij de dader zijn

6. Hun doelwit uitschakelen

Door zichzelf als slachtoffer te presenteren terwijl ze de dader zijn, kunnen narcisten/borderliners andere mensen mobiliseren om samen tegen het echte slachtoffer (jij of een ander onschuldig persoon) te strijden.

7. Ontmaskering uitsluiten

Zich voordoen als slachtoffer verkleint bovendien de kans dat iemand zal ontdekken of vermoeden dat zij de dader zijn. Ze zullen het slachtofferschap met allerlei verhalen en 'bewijzen' verder aankleden om geloofwaardig over te komen.

Voor de borderliner is de slachtofferrol zelfs een 'identiteit'

8. Een identiteit

Borderliners kunnen zelfs de slachtofferrol aannemen om zichzelf van een identiteit te voorzien. Ze smelten ermee samen, wat hen het gevoel geeft 'iemand' te zijn, zoals narcisten dat via hun grandioze zelfbeeld doen. Het voeren van lastercampagnes ondersteunt de borderliner in het verwerven van die 'identiteit'.


Tot slot: omdat het gewoon makkelijk is

9. Verantwoordelijkheid afschuiven

Via de slachtofferrol ontslaan narcisten/borderliners zichzelf mooi van hun verantwoordelijkheid: ánderen veroorzaken het altijd dus die mogen het ook oplossen. Jij als naaste krijgt nu de verantwoordelijkheid voor hun leven opgelegd.


10. Makkelijk

Tot slot: het is gewoon lekker makkelijk! Waarom zouden ze zelf moeite doen als ze op hun wenken bediend kunnen worden door anderen? Zoals psychologe Tara J. Palmatier over de slachtofferrol van narcisten/borderliners zegt:

"Nooit verantwoordelijkheid nemen voor je woorden en daden terwijl je verwacht dat andere mensen je rotzooi opruimen en voor al je emotionele en/of financiële behoeften zorgen, is het toppunt van luiheid en psychologische onvolwassenheid."

Meer lezen over de manipulatieve slachtofferrol van de narcist/borderliner?

In het blogartikel 'Herken de slachtofferrol van narcisten en borderliners: 20 kenmerken' maak je kennis met de 20 kenmerken van de slachtofferrol zodat je deze sneller kunt herkennen bij de narcist/borderliner.