Mannenmishandeling door vrouwelijke narcisten en borderliners

10-12-2021

Mannenmishandeling door vrouwelijke narcisten/borderliners: het is helaas nogal een taboe. Hulp voor mannen is zelfs vrijwel ontoegankelijk doordat de focus op vrouwelijke slachtoffers ligt. In dit blogartikel bespreek ik hoe bizar en discriminerend dit is & lees je over de sluwe werkwijze van de vrouwelijke narcist/borderliner. Verder vind je er een interessante website speciaal voor mannelijke slachtoffers van narcisten/borderliners.


Narcisten (en borderliners) zijn mannen én vrouwen

Het is niet zo dat 'de narcist' altijd maar een man is. Het is ook niet zo dat de narcist vaker een man is. De verhouding man-vrouw onder narcisten (én borderliners) is ongeveer gelijk.

Dat geldt ook voor de slachtoffers. Narcistisch misbruik heeft namelijk niets te maken met geslacht. Deze vorm van mishandeling kan iederéén overkomen.

Het vrouwelijke geweld is meer verborgen en subtieler

Het is tevens een misverstand dat vrouwelijke narcisten niet zo gewelddadig of emotioneel beledigend zijn als mannelijke narcisten. Beiden zijn even destructief, maar vrouwelijke narcisten hebben meer de neiging om dit achter gesloten deuren te doen. Het komt meer op verborgen en subtiele manieren tot uiting. Zij vertonen vooral het kwetsbare of verborgen narcisme

Een inkijkje in de vrouwelijke narcist/borderliner

Hier volgen enkele voorbeelden van hoe de vrouwelijke narcist/borderliner te werk gaat (naast de 'gebruikelijke' mishandelingen die bij narcistisch misbruik horen).

De vrouwelijke narcist/borderliner:

 • gebruikt haar lichaam en uiterlijk om haar zin te krijgen.
 • roddelt over de man en vertelt persoonlijke en intieme details door.
 • slaat, schopt, spuugt, krabt, duwt of gooit spullen naar de man.
 • lokt hem uit om haar (terug) te slaan.
 • verwondt zichzelf en geeft hém de schuld.
 • buit de man financieel uit door niet te werken maar wel dure spullen te kopen of schulden te maken.
 • stopt stiekem met de pil terwijl de man (nog) geen kinderen wilt.
 • lokt hem het bed in als de relatie net verbroken is om hem zo met een zwangerschap weer terug te winnen.
 • dreigt hem zijn kinderen af te pakken als hij weggaat en doet dit ook daadwerkelijk.

De vrouwelijke narcist/borderliner maakt vooral misbruik van stereotypen

De vrouwelijke narcist/borderliner maakt vooral misbruik van de achterhaalde stereotypen die er bestaan van mannen en vrouwen.

Zoals:

 • De man hoort kostwinner te zijn - terwijl een vrouw prima kan werken.
 • Een man hoort geen vrouw te slaan - maar een vrouw hoort toch ook geen man te slaan?!
 • Een man hoort sterk te zijn en geen emoties te tonen - terwijl de vrouwelijke narcist/borderliner zelf continu in huilen uitbarst vanuit haar gespeelde slachtofferrol waar ze maar al te graag in vervalt.


De vrouwelijke narcist/borderliner maakt er handig gebruik van dat vrouwen helaas nog altijd een soort voorkeurspositie hebben. Het is bizar en discriminerend dat men een man vaak niet eens gelooft als hij zegt mishandeld te worden maar een vrouw wél zomaar gelooft.

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

Net als dat vrouwen vrijwel standaard het kind toegewezen krijgen bij de scheiding - waar geen enkele goede reden voor is want een kind heeft zijn vader net zo hard nodig.

Men spreekt wel eens over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, zoals dat vrouwen een lager salaris betaald zouden krijgen. Maar ik zie juist een ongelijkheid waarbij mannen worden achtergesteld.

Mannen worden publiekelijk vernederd alsof het 'normaal' is

Je ziet het zelfs op televisie voorbij komen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

De Jumbo-reclame waarin de man stelselmatig als 'dom' wordt weggezet. Vrouwen die klagen dat ze in armoede leven maar zelf niet werken terwijl hun mannen zich een slag in de rondte werken. Het bekende klusprogramma waarin vrouwen jarenlang wachten totdat hun man iets uitvoert in huis zonder zelf ook maar iets te doen.

Mannen op wie een enorme druk gelegd wordt en die alle schuld in de schoenen geschoven krijgen en helemaal 'op' zijn - wat ook nog eens publiekelijk voor heel Nederland vertoond moet worden.

Hoe zou men reageren als het omgekeerd was? Als een vrouw zo publiekelijk voor schut gezet werd in plaats van een man? Dan zouden er meteen allerlei vrouwenbewegingen in opstand komen.

Maar nu niet. Men lacht er zelfs om. Terwijl iemand vernederen helemaal niet 'grappig' is. Dit is mishandeling.

Slachtoffers van mannenmishandeling worden genegeerd

Mannenmishandeling bestáát. En niet alleen bij narcistisch misbruik/psychische mishandeling, maar bij alle vormen van geweld. Bij ouderverstoting is de dader zelfs meestal de vrouw.

Toch schrijft men over 'de narcist' vrijwel altijd als een 'hij'. Hulp voor slachtoffers van narcistisch misbruik is vrijwel altijd gericht op vrouwen. Mannelijke slachtoffers worden hiermee buitengesloten, wat het taboe op mannenmishandeling alleen maar verder versterkt.

Zo durven mannen zich nóg minder uit te spreken. Vrouwen krijgen hulp, mannen worden nóg verder in de ellende gedrukt...

Het heeft niets te maken met de 'leesbaarheid'

En nee, schrijven over 'de narcist' in de hij-vorm heeft echt niets te maken met de 'leesbaarheid' zoals men dan altijd maar beweert. Dit leest juist helemáál niet prettig - althans niet voor mannen! Het is vooral een subtiele manier om bewust mannelijke slachtoffers te weren.

Daarom schrijf ik zelf altijd neutraal in de hij- én zij-vorm en meervoudsvorm, zodat iederéén zich hier welkom voelt. Zowel in mijn blogs en boeken als in de zelfliefde-cursus - ja, een zelfliefde-cursus voor vrouwen én mannen en ook dat zie je helaas niet vaak.

Een vrouw verdient niet méér hulp dan een man

Ik vind dit niet meer dan normaal. Waarom zou ik mijn kennis en ervaring alleen maar delen met vrouwen en niet met mannen? Waardoor zij een kans op loskomen en herstellen van narcistisch misbruik mislopen? Waarom zou ik hen dat ontnemen? Waarom zou ik slachtoffers buitensluiten?

Een vrouw verdient niet méér hulp dan een man. Élk slachtoffer van narcistisch misbruik of welke vorm van mishandeling dan ook verdient hulp - zonder uitzondering!

Tip: interessante website voor slachtoffers van mannenmishandeling

Dat vindt ook psychologe Tara J. Palmatier. Zij zag dat de maatschappij en hulporganisaties weigeren (!) te erkennen dat mannenmishandeling bestaat. Zo startte zij Shrink4Men waar mannelijke slachtoffers wél welkom zijn.

Deze Engelstalige website biedt onder andere honderden interessante blogartikelen voor mannelijke slachtoffers van narcistisch misbruik. Een aanrader - je blijft er maar lezen.

En ook nog eens gericht op slachtoffers van narcisten én slachtoffers van borderliners. Want narcistisch misbruik is méér dan enkel 'narcisme': meer hierover lees je in het blogartikel 'Narcistisch misbruik is méér dan enkel 'narcisme''.