Moeder met borderline: 4 typen borderlinemoeders

29-04-2021

Maak kennis met de 4 typen borderlinemoeders: 'Waif', 'Hermit', 'Queen' en 'Witch'. Lees per type hoe ze zich gedragen en hiermee hun kinderen vernietigen. Ook vaders, partners en andere naasten kun je herkennen in deze indeling van verschillende soorten borderliners.

Kinderen van borderliners zitten gevangen

"Sommige kinderen van borderliners ervaren hun jeugd als een emotioneel gevangenenkamp, gerund door willekeurige vijandige bewakers", zo vertelt de Amerikaanse therapeute Christine Ann Lawson in haar boek 'Understanding the Borderline Mother' (aanrader).

Daarin beschrijft zij uitvoerig de 4 typen borderlinemoeders 'Waif', 'Hermit', 'Queen' en 'Witch' zoals de Amerikaanse psychiater James Masterson deze onderscheidde. Hiervan is de 'Queen' de narcistische borderlinemoeder. Deze indeling helpt volwassen kinderen om zowel het gedrag van hun borderlinemoeder als het effect ervan op zichzelf te begrijpen. 

Moeder met borderline: een beschrijving per type

Hieronder vind je per type borderlinemoeder een korte beschrijving. Het is mogelijk dat je kenmerken van verschillende typen herkent en de typen kunnen elkaar afwisselen. De indeling is tevens van toepassing op vaders met borderline en op andere relaties dan de ouder-kindrelatie.

1. Borderlinemoeder type 'Waif': hulpeloos

Dit type borderliner 'Waif' ('zwervende') is hulpeloos en vindt het leven te moeilijk. Ze vist naar complimenten maar weigert deze, zoekt naar aandacht maar verstopt zich dan, en klaagt jammerlijk maar weigert hulp.

Eenmaal volwassen kunnen haar kinderen denken overal of juist nergens recht op te hebben. Lawson noemt het voorbeeld van een vrouw die net een nieuwe jurk had gekocht en wiens moeder op dezelfde dag gewond raakte bij een auto-ongeluk. Ze associeerde haar 'zelfzuchtige' daad met het ongeluk en bracht de jurk terug naar de winkel...

2. Borderlinemoeder type 'Hermit': angstig

Dit type borderliner 'Hermit' ('kluizenaar') is angstig en vindt het leven gevaarlijk. Overal ziet ze bedrog, complotten en rampen. Anderen straft ze door hen buiten te sluiten, bijvoorbeeld door pruilen, sarcasme, onredelijke eisen, driftbuien, oorlogszucht of een ijskoude stilte.

Haar overcontrolerende en verstikkende opvoedingsstijl verlamt haar kinderen. Haar kinderen raken gewend aan angst en voelen zich alleen normaal wanneer ze bang zijn, niet eens wetend waarvoor precies.

3. Narcistische borderlinemoeder type 'Queen': dominant

Dit type borderliner 'Queen' ('koningin') is dominant en vindt dat het leven om haar draait. Ze accepteert geen 'nee' en liegt, steelt, parasiteert, buit anderen uit of koopt hen om. Vastbesloten om te winnen vecht ze net zolang totdat ze haar zin krijgt.

Haar kinderen vormen een weerspiegeling van haar belangrijkheid en moeten haar interesses, waarden, smaken en voorkeuren weerspiegelen om 'liefde' te krijgen.

De 'Queen' is de narcistische borderlinemoeder; zij heeft zowel de borderline- als de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

4. Borderlinemoeder type 'Witch': wraakzuchtig

Dit type borderliner 'Witch' ('heks') is wraakzuchtig en vindt het leven een oorlog. Haar behoefte om macht en controle uit te oefenen over anderen, zodat zij haar niet zullen verlaten en om een reactie van angst en shock uit te lokken, is een bron van trots voor haar.

De blik in haar ogen doet haar kinderen de angst om het hart slaan en slechts woorden kunnen hun ziel al versplinteren.

De 'Witch' ligt verborgen in alle drie de andere typen en kan verschijnen wanneer woede getriggerd wordt door kritiek, bedrog, afwijzing of verlating.

Lees verder over de narcistische borderlinemoeder 'Queen'

Gebaseerd op de uiteenzettingen van de 4 typen in het boek van Lawson heb ik in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' per type borderlinemoeder een uitgebreide beschrijving opgenomen in hoofdstuk 8 'Een narcistische of borderline opvoeding'.

Lees hier alvast een hele pagina over de narcistische borderlinemoeder 'Queen' in het inkijkexemplaar!