Narcistisch misbruik is méér dan enkel 'narcisme'

16-12-2021

Narcisme: je leest er overal over, maar het grootste probleem is het narcistisch misbruik dat eruit voortkomt. Dát is namelijk waar jij als naaste mee te maken hebt en waar jij van dient los te komen. Bovendien is narcistisch misbruik méér dan enkel narcisme omdat het zijn oorsprong vindt in zowel narcisme als borderline. Verdiep je je enkel in het narcisme, dan mis je de helft!

Narcismecoach: voor narcisten of slachtoffers van narcisten?

Bij een depressiecoach denk ik aan iemand die mensen met depressie helpt. Bij een narcismecoach denk ik aan iemand die mensen met narcisme helpt: narcisten dus. Maar dan blijkt het te gaan om slachtoffers van narcisten, vaak benoemd als 'slachtoffers van narcisme'.

Overal lees je voornamelijk over de term 'narcisme' die naar mijn mening niet volledig de lading dekt en daarom hanteer ik zelf meer de term 'narcistisch misbruik'. Het gaat immers om mishandeling. 'Narcisme' is géén mishandeling maar een stoornis.

Ik wil graag verduidelijken dat 'narcisme' en 'narcistisch misbruik' twee verschillende begrippen zijn én dat narcistisch misbruik niet alleen zijn oorsprong vindt in narcisme maar óók in borderline - en uiteraard waarom het zo belangrijk is om dit te weten.

Narcisme is de stoornis van de ander, niet die van jou

Ten eerste: narcisme is niet jouw probleem. Narcisme - in dit geval de narcistische persoonlijkheidsstoornis - is namelijk de stoornis van de ander. Die stoornis oplossen kun en hoef jij niet. Wat wél jouw probleem is, is het narcistisch misbruik dat eruit voortkomt. Dát is waar jij van dient los te komen.

Jij hebt geen narcisme dus hoef je er ook niet van te herstellen. Jij dient te herstellen van het effect van narcisme op jou: het narcistisch misbruik.

Als jouw naaste een depressie heeft en iemand zou tegen jou zeggen: 'Jij moet herstellen van depressie', zou dat ook best vreemd klinken, nietwaar?

Jij bent geen slachtoffer van narcisme, dat is de narcist al

Ten tweede: jij bent dus ook geen 'slachtoffer van narcisme' - dat is de narcist, die hééft immers narcisme! - maar 'slachtoffer van narcistisch misbruik'. En dát is ook nog eens een veel breder begrip - waarover zometeen meer.

Narcistisch misbruik is een groter probleem dan narcisme

Ten derde: narcisme is ook niet per sé 'het probleem' in het algemeen of in de samenleving. Het is niet zozeer de stoornis op zich, maar de mishandeling die eruit voortkomt die het probleem vormt.

Er zijn ook narcisten die zich juist terugtrekken van de buitenwereld, waarbij het narcisme wel een probleem voor hem/haar zelf kan zijn, maar niet voor de omgeving.

Bovendien is narcisme een probleem waar alleen de narcist zelf iets aan kan veranderen - wat niet gauw zal gebeuren - en niet jij.

Focus jij je liever op wat jij wél kunt veranderen: het narcistisch misbruik.

Hoe belangrijk is dit onderscheid tussen 'narcisme' en 'narcistisch misbruik'?

Allereerst: van het narcistisch misbruik kun jij gaan loskomen via het afbreken van de ziekelijke emotionele verbinding tussen jou en de narcist.

Die verbinding vormt namelijk dé kern van narcistisch misbruik & het afbreken daarvan vormt dé weg om te ontsnappen uit het narcistisch misbruik.

Ik omschrijf deze verbinding altijd als een gigantisch spinnenweb met duizenden draadjes (manipulaties) die allen met elkaar verweven zijn en dat je draadje voor draadje zal moeten ontrafelen.

Dát is waar jij van dient los te komen: dat web, die verbinding, en niet de stoornis 'narcisme'. Je kunt niet loskomen van een stoornis die jij zelf niet hebt.

Narcisme als oorsprong van narcistisch misbruik

Daarnaast is het zeker wel noodzakelijk om jezelf te verdiepen in de stoornis van de ander, namelijk waar het gaat om het leren kennen van de oorsprong van narcistisch misbruik. Je gaat begrijpen waarom iemand zich zo gedraagt en dit maakt jou ervan bewust dat het niet aan jou ligt.

Zoals lezeres Mabaar vertelde na het lezen van mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht':

"Ik ben bijna 50 jaar getrouwd met een man, die me beurtelings lief en mooi noemt om vervolgens regelmatig in grote woedeaanvallen mij 10 meter onder de grond te schoffelen en mij uitmaakt voor liefdeloos, egoïstisch, achterbaks en gemeen. Ik kon maar niet begrijpen hoe dit te rijmen was en zocht altijd maar de fout/schuld bij mijzelf. Nu ga ik begrijpen dat mijn man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Waarschijnlijk borderline met narcistische trekken."

Narcistisch misbruik is mishandeling voortkomend uit narcisme én borderline

Maar: verdiep je dan wel in beide stoornissen, want narcistisch misbruik vindt zijn oorsprong in zowel narcisme als borderline. Verdiep je je enkel in het narcisme, dan mis je de helft.

Narcisme en borderline hebben veel meer gemeenschappelijke kenmerken dan men denkt én 37% van degenen met de narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft ook de diagnose borderline.

Dus waarom dan enkel schrijven/lezen over 'narcisme'? De narcist in je leven kan net zo goed (ook) een borderliner zijn!

Taboe op geweld door borderliners

Daar ligt echter nogal een taboe op - althans in Nederland. Over narcisten roept men van alles, over borderliners 'mag' je niets negatiefs zeggen. Sterker nog: de naasten worden eerder aangespoord om de borderliner te helpen (!).

Terwijl er genoeg Engelstalige deskundigen, websites en boeken bestaan die wél de ernst van het geweld door borderliners durven aankaarten. Er bestaat voor slachtoffers van borderliners zelfs een heus forum op BPDFamily.com (zeer de moeite waard om te raadplegen).

Ook ik doe dat, omdat ik zelf bijna mijn jeugd niet overleefd had door toedoen van een borderlinemoeder, en omdat de reacties van lotgenoten mij telkens weer laten beseffen hoe ongelofelijk belangrijk het is om in het kader van narcistisch misbruik te schrijven over narcisme én borderline. Dit mág niet ontkend worden.

Óók slachtoffers van borderliners verdienen hulp!

Lotgenoten met een borderliner als partner, ouder of ander familielid die ik met mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' heb kunnen helpen en wakker schudden juist doordat het boek de onderwerpen narcisme én borderline behandelt.

Want niet alleen slachtoffers van narcisten maar óók slachtoffers van borderliners verdienen hulp!