Zelfliefde na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?

13-01-2022

Zelfliefde is jouw innerlijke zuurstof - je hebt het net zo hard nodig als de lucht die je inademt - maar ook precies dát wat jou ontnomen werd door het narcistisch misbruik. Hoe ontwikkel je nu zelfliefde? Hoe groei je in je eigenwaarde? Ik leer het je graag in de zelfliefde-cursus waarvan je alvast een voorproefje vindt in dit blogartikel!

Mijn eigen zoektocht naar zelfliefde en eigenwaarde

Waar voorheen zelfhaat en zelfsabotage mijn leven regeerden, als gevolg van het narcistisch misbruik in mijn verleden, leef ik nu zoveel meer in vrede, compassie en contact met mezelf. Dat gun ik jou ook!

Daarom heb ik speciaal voor slachtoffers van narcistisch misbruik de zelfliefde-cursus ontwikkeld. Met hierin alle lessen verzameld die ik de afgelopen jaren opdeed door veel vallen en opstaan en intensief innerlijk werk tijdens mijn eigen zoektocht naar zelfliefde en eigenwaarde.

De vele hobbels waar ik tegenaan liep

In dit blogartikel vertel ik je waar ik zelf tegenaan liep in mijn zoektocht, en waardoor het geen gewone zelfliefde-cursus geworden is maar eentje die heel wat dieper gaat dan algemene zelfliefde-tips zoals 'Bouw een selfcare-momentje in'

Zelfliefde is zoveel meer: denk aan innerlijk kind-werk, schaduwkanten belichten, triggers onderzoeken, als een observator naar jezelf kijken, en nog heel veel meer.

1.Zelfliefde - basis: op welk zelfbeeld baseer jij je?

Van wie probeerde ik te houden? Van iemand in wie ik vooral het negatieve zag. Wat het beoefenen van zelfliefde extra moeilijk maakte. Toen nog niet wetende dat ik naar het beeld keek dat ánderen vroeger van mij hadden gecreëerd. Dat ik niet zag dat ik dit niet was. Dat ik niet wist wie ik werkelijk was.

Ik was me er totaal niet van bewust dat ik al jarenlang naar dit 'nepbeeld' van mezelf keek: als je als kind leert dat jij dit bent, neem je dit over. Wat nog eens versterkt kan worden door latere soortgelijke ervaringen, zoals destructieve relaties. 

In de zelfliefde-cursus ga je daarom een nieuw, realistisch en positief zelfbeeld vormen door middel van een interview met jezelf.

2.Zelfliefde - concreet: wat is zelfliefde nu écht?

Waar ik verder tegenaan liep, was het ontbreken van een concrete definitie van 'zelfliefde'. Wat moet je met zelfliefde, als je niet heel precies weet wat het is? Zolang dit vaag en onduidelijk is, blijf je aan de oppervlakte drijven. 

Je kunt er eindeloos over lezen, maar het niet echt toepassen en doorvoeren in je leven, omdat het je mist aan een concrete invulling van dergelijke algemene, 'holle' begrippen. Pas wanneer je dit duidelijk hebt, heb je een startpunt.

Ik kwam uit op de volgende eenvoudige betekenis: 'goed zijn voor jezelf'. Dit begrip verdeelde ik onder in de 5 gebieden van zelfliefde: zelfacceptatie, zelfcompassie, zelfwaardering, zelfzorg en zelfvertrouwen.

3.Zelfliefde - praktisch: hóe doe je dat dan?

Als je dan weet wat zelfliefde betekent, zul je ook moeten weten hóe je dit dan beoefent. Zo werkte ik de 5 gebieden van zelfliefde ieder nader uit in uitgebreide checklists met in totaal 35 specifieke elementen van zelfliefde (én hun 'tegenhangers' van zelfsabotage ter ondersteuning van de shift van zelfsabotage naar zelfliefde) zodat je er ook écht iets mee kunt.

Deze checklists (inbegrepen bij de zelfliefde-cursus) geven je een stevige houvast en zijn zó handig om te blijven raadplegen!

4.Zelfliefde - blokkades: gún jij het jezelf wel?

Maar voordat je tot zelfliefde over kunt gaan, zullen we eerst een aantal blokkades moeten oplossen. Vooral het jezelf gúnnen van (zelf)liefde en al het goede is essentieel. Vaak loopt het al meteen spaak op het jezelf geen toestemming geven. Je weet wel, de discussie met jezelf die eraan vooraf gaat...

Je kreeg immers een verbod op zelfliefde (en op al het goede in het leven) opgelegd waardoor het bijna als een 'misdaad' kan aanvoelen om aandacht aan jezelf te besteden - zó vernietigend is narcistisch misbruik.

5.Zelfliefde - effectief: duik onder de oppervlakte

Misschien ken je wel de oefening: 'Kijk in de spiegel en zeg ik hou van je tegen jezelf'. Dit heeft weinig tot zelfs een averechts effect wanneer je jarenlang de boodschap mee kreeg dat je geen liefde waard bent, zoals in het geval van narcistisch misbruik. Het zijn woorden die je uitspreekt aan de oppervlakte, maar die geen aansluiting vinden zolang daartoe een basis ontbreekt in jezelf.

Je zult eerst moeten leren - ervan doordrongen moeten raken - dat je überhaupt goed voor jezelf mág zijn en dat zelfliefde jouw recht is als mens (en waarom dan). 

Maar allereerst nog zul je er waarschijnlijk zelfs van doordrongen moeten raken dat je überhaupt mag bestaan op deze wereld (en waarom). Want zelfs jouw bestaansrecht kon zomaar in twijfel worden getrokken door de narcist/borderliner.

Het was één simpel zinnetje, een inzicht, dat in mij opkwam en mij (eindelijk!) mijn bestaansrecht liet erkennen. Waar een waarheid in zit waar ik eigenlijk niet meer omheen kon. Dat inzicht deel ik uiteraard ook met je.

Wanneer je narcistisch misbruik hebt meegemaakt, kom je van héél ver, wat een andere en diepgaandere aanpak vergt. Onder andere op de 'waarom'-vraag gaan we dieper in tijdens de zelfliefde-cursus, want geloven waaróm je zelfliefde (en alle liefde en goeds in het leven) mag krijgen, is effectiever dan enkel leren geloven dát je dit mag krijgen.

6.Zelfliefde - transformatie: vervang oud door nieuw

Daarnaast is het van belang om inzicht te verkrijgen in je huidige denk- en gedragspatronen van zelfsabotage (wat onder andere oude zelfbescherming is). Je staat nog versteld van hoeveel oude regels en overlevingsmechanismen er nog actief kunnen zijn!

Via opdrachten en oefeningen leer je jouw eigen manieren van zelfsabotage herkennen en doorbreken om steeds meer te gaan bewegen richting nieuwe, gezondere denk- en gedragspatronen van zelfliefde.

Een nieuwe denkwijze en nieuw gedrag aanleren terwijl onbewust nog steeds het oude actief is en daar ook niets mee gedaan wordt, werkt elkaar tegen. Je zult eerst de grond moeten omwoelen alvorens nieuwe zaadjes te kunnen planten.

7.Zelfliefde - integreren: maak een gewoonte ervan

En als je dan eenmaal aan zelfliefde doet, mag je dit tot een gewoonte gaan maken. Niet enkel doen, maar blijven doen. Ik reik je een aantal handvaten aan waarmee jij je eigen zelfliefde-routine kunt samenstellen, zodat deze precies is afgestemd op wat jij nodig hebt en op een manier die voor jou goed uit te voeren en in stand te houden is.

Daarnaast ontdek en ervaar je de kracht van journaling (dagelijks een aantal vragen op papier beantwoorden) via mijn zelfontwikkelde journaling-methode die ik met je deel in het 30 dagen journaling-dagboek dat je bij de zelfliefde-cursus ontvangt.

Zelfliefde mag helemaal verweven raken in je dagelijkse doen en laten (en denken), totdat het net zo'n automatisme is geworden als dagelijks je tanden poetsen!

Wil jij eindelijk ook zelfliefde?

Ik heb alles voor mezelf gedocumenteerd - als vanzelf, ik schrijf notitieboeken vol - en heb vervolgens alles gefinetuned en gebundeld in de zelfliefde-cursus om het te kunnen delen met iedereen die hier ook nood aan heeft. Momenteel leg ik enkel nog de laatste hand aan de invulpagina's van het journaling-dagboek, en dan is het zover en kun je meedoen!

Via de nieuwsbrief ben je als eerste op de hoogte!

Liefs,
Jasmijn Couwenberg