Mijn verhaal


Door mijn ervaringen met narcistisch misbruik en ouderverstoting in jeugd en relatie, het mezelf erbovenop helpen en het delen van mijn kennis, ervaringen en lessen, kan ik jou nu helpen bij jouw herstel van narcistisch misbruik/ouderverstoting. Zowel bij het herkennen, doorgronden en ontvluchten ervan, als bij het terugvinden & liefhebben van jezelf. Dat doe ik via mijn website, blogs en boeken.

 

 

Nooit geweten wat er aan de hand was

Nooit wist ik wat er werkelijk aan de hand was in mijn jeugd en relatie. Ik ervaarde heel veel emotionele pijn, maar dacht dat het aan mij lag. Totdat ik op een dag ontdekte dat dit een naam had: 'narcistisch misbruik'. Dat dit mishandeling was. 

 

Talloze boeken en websites begon ik te lezen over narcistisch misbruik, narcisme, borderline, ouderverstoting en zelfontwikkeling. Ik schreef alles van me af op een blog. Voor mij een uitlaatklep en een steun voor anderen in dezelfde situatie die zich herkenden in mijn verhaal. 

 

      

Bewustwording leidt naar bevrijding

Zo zijn er nog veel meer mensen die gevangen zitten in destructieve relaties en familiebanden, zonder zich hiervan bewust te zijn. Over narcistisch misbruik, psychische mishandeling, is weinig bekend, en door de complexiteit ervan is het vrijwel alleen te begrijpen door iemand die het zelf heeft meegemaakt. 


Hoe moet je het dan ontdekken? Laat staan eruit komen? 

      

Daarom zie ik het delen van mijn kennis, ervaringen en lessen tevens als een missie: het levert een waardevolle, noodzakelijke bijdrage aan de informatievoorziening over dit onderwerp, en daarmee aan de vele levens van mensen die zich in zo'n destructieve situatie bevinden. 


Zelf ontdekte ik het destijds ook via internet - wat voor een keerpunt in mijn leven zorgde. Het betekende het begin van mijn bevrijding.

 

 

Narcistisch misbruik in jeugd

Opgegroeid met een borderlinemoeder (met tevens narcistische trekken) ervaarde ik mijn jeugd als een emotionele - en in een bepaald opzicht ook een fysieke - gevangenis. Doodsbang was ik voor haar, als kind maar ook als volwassene. Mijn vader zag soms een blik in haar ogen alsof ze hem ging slaan. Ze droeg een grenzeloze haat, destructie en negativiteit in zich.

 

Andere mensen waren 'slecht' en werden zelfs gepest. Ze duldde geen tegenspraak - al ging het maar over de kleur van iets - anders was ik 'tegen' haar. Mijn aandacht moest continu bij haar zijn, zo niet dan werd ze boos of volgde er een zielig toneelstukje. Iedere seconde moest ik op mijn hoede zijn. Privacy of een moment voor mezelf kende ik niet. 

 

 

Ouderverstoting en familieverstoting

Daarnaast was er sprake van ouderverstoting en familieverstoting. Na de scheiding op mijn 6e jaar hield zij mij weg bij mijn vader. Ze deed alsof hij nooit had bestaan. De scheiding werd niet met mij besproken, ik mocht niet naar hem vragen, zijn foto's verscheurde ze en mijn achternaam werd gewijzigd. 

 

Zijn kant van de familie heb ik nooit mogen ontmoeten van haar. Haar kant van de familie zag ik ook niet. Het was een geïsoleerde opvoeding, waarin gelukkig mijn lieve oma er wel was, al stookte ze ook in de band tussen mij en mijn oma.

 

Enkele jaren later kreeg ik een stiefvader en -familie. Hét hoogtepunt van mijn jeugd. Met uiteindelijk opnieuw een dieptepunt toen dit eindigde en ik ook hen nooit meer mocht zien. 

 

 

Narcistische relatie waarin alles zich herhaalde

Op mijn 25e kreeg ik een relatie met een narcistische partner (met tevens borderlinetrekken). Het was niet altijd even slecht, maar nog veel vaker werd ik als minderwaardig behandeld. Altijd beschikbaar en bereikbaar moeten zijn, controles, scheldpartijen, overal de schuld van krijgen, al zijn problemen moeten oplossen.

 

Het waren pijnlijke jaren waarin ik van het ene goede moment naar het volgende goede moment leefde - die vormden mijn houvast. Ik dacht dat het aan mij lag, dat dit normaal was. Toch voelde ik ergens wel dat er iets niet klopte. Maar wát?

 

 

Het keerpunt in mijn leven

Het duurde vier jaar voordat dat kwartje viel. Op internet kwam ik iets tegen over 'narcisme'. Nog nooit van gehoord, maar mijn mond viel letterlijk open van verbazing: iedere zin beschreef exact mijn relatie... Ik besefte dat ik in gevaar verkeerde.

 

Dit moment in 2012 was een keerpunt in mijn leven. Na tevergeefse eerdere pogingen lukte het me nu wél om de relatie te verbreken. Het opende ook mijn ogen naar mijn jeugd toe: al die vreemde puzzelstukjes die ik nooit kon plaatsen, vielen nu ook op hun plek. 

 

 

Vader opgespoord & contact verbroken met moeder

Enkele jaren later spoorde ik mijn vader op. Het contact liep aanvankelijk goed, maar werd niet helemaal wat ik hoopte. Ik kwam meer te weten over mijn jeugd (heb zelf veel verdrongen) en uiteindelijk durfde ik mijn moeder te confronteren per briefwisseling. Het was allemaal mijn schuld geweest als kind, en de schuld van mijn vader, zij was het slachtoffer van ons - daar kwam het op neer. Waarop ik het contact verbrak, wat resulteerde in stalking

 

 

Hoe ik op eigen kracht herstelde

Op eigen kracht ben ik hersteld van het narcistisch misbruik in mijn leven, en ik geloof ook dat dat, net als het onder woorden brengen ervan, mijn grote kracht is. 

 

Ik 'coach' mezelf op papier: alles opschrijven wat er in me omgaat, en dit tot op de bodem onderzoeken. 'Innerlijk schrijven' noem ik het. Zoals de Zwitserse schrijver Max Frisch ooit zei: 'Schrijven betekent: jezelf lezen.' 

 

Daarom geloof ik sterk in de kracht van zelfhulp: de sleutel ligt in jezelf. Schrijven is daartoe een essentieel hulpmiddel, net als het lezen - bestuderen - van boeken en veel tijd in de stilte van de natuur doorbrengen om tot jezelf te komen. Zelfonderzoek, zelfreflectie en zelfcommunicatie zijn onmisbaar in het helingsproces van narcistisch misbruik.

 

 

De helende werking van schrijven

Schrijven is hét middel om dieper in jezelf af te dalen en te ontdekken wat er in je leeft. Om jezelf beter te leren kennen, om jezelf vooruit te kunnen helpen, om je hoofd leeg te maken en ter verwerking van zaken. 

 

Je maakt contact met je innerlijke bron, diep in jezelf, waar je al jouw persoonlijke antwoorden vindt, en waaruit jouw innerlijke kracht naar boven komt. Schrijven geeft zoveel verlichting, helderheid en rust als je ergens mee zit. Het is bewezen dat schrijven een helende werking heeft.

 

 

Het boek en wat er daarna gebeurde

Schrijven en onderzoeken zaten er altijd al in bij mij, zowel op privé- als werkvlak. Mijn persoonlijke levenservaringen bundelen en publiceren in blog- en boekvorm was eigenlijk niet meer dan logisch. 


Zo verscheen in 2017 mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'. Het was een succes: het schrijf- en researchproces was supergaaf om te doen, er zijn al meer dan 1600 exemplaren van verkocht, positieve reacties en lieve dankberichtjes kwamen binnen, het boek hielp mensen écht

 

In 2018 verscheen het werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' (niet meer verkrijgbaar). In 2019 volgde het boek 'Ouderverstoting - Deel I: Ervaringen van een kind'

 

Het viel me steeds zwaarder om aan deze projecten te blijven werken, en zo kwam alles langere tijd stil te liggen. Achteraf gezien speelden depressies, zelfsabotage en angst voor het goede hierbij een rol. 

 

Uiteindelijk kwamen er nog verschillende oude emotionele blokkades en wonden naar boven waar ik aan mocht gaan werken. Dit leidde tot de herstart van 'De narcistische wereld ontvlucht'.

 

Liefs,

Jasmijn Couwenberg

 

 


Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief & Facebook & Pinterest!

Deel deze pagina via:

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik