Narcistisch misbruik


Wat is narcistisch misbruik? Wat maakt dit zo'n 'onzichtbare' vorm van mishandeling? Hoe herken je het in je relatie, opvoeding en/of familieband? Welke symptomen vertonen de slachtoffers? Waarom is narcistisch misbruik méér dan alleen 'narcisme'? Wat is de kern van narcistisch misbruik? Hoe kom je eruit? 

 

 

Wat is narcistisch misbruik?

Narcistisch misbruik is een vorm van psychische mishandeling die plaatsvindt in relaties en familiebanden met narcisten en borderliners. Hierbij krijg je geen fysieke, maar psychische klappen te verduren. Het gaat om een stelselmatige en langdurige uitoefening van macht, controle, uitbuiting, isoleren, vernedering, verwaarlozing, intimidatie, bedreiging, straf, verbaal geweld, manipulaties én kruimeltjes 'liefde'.

 

Dit resulteert in een ziekelijke, emotionele verbinding tussen de narcist/borderliner en jou. Hij/zij speelt voortdurend en in extreme mate in op jouw gevoelens van plicht, schuld en angst. Je wordt mentaal volledig afgebroken: je gaat geloven dat je 'slecht' en 'waardeloos' bent. Je verandert in een marionet van de narcist/borderliner die op jou 'parasiteert'. Klinkt heftig, maar zo voelt het écht

 

 

'Onzichtbare' vorm van mishandeling

Een problematisch aspect van narcistisch misbruik/psychische mishandeling is dat het 'onzichtbaar' is: zowel de aanvallen als de verwondingen zijn onzichtbaar. Er is geen tastbaar bewijs in de vorm van fysieke blauwe plekken. Daardoor kun je het jarenlang ondergaan, zonder je hiervan bewust te zijn.

 

Psychische mishandeling valt of staat met de interpretatie ervan. 

 

 

Alles wordt compleet vervormd

De narcist/borderliner weet bijvoorbeeld het gewelddadige gedrag op geloofwaardige wijze goed te praten, waardoor het geen geweld meer 'is'.

 

Hij/zij doet jou ernstig twijfelen aan jezelf: je ziet dingen die er niet zijn, je hoort hen dingen zeggen die ze niet zeggen - terwijl ze het een minuut geleden nog zeiden. Dit is 'gaslighting': het verdraaien van jouw waarnemingen, geheugen, verstand, woorden en gedachten.

 

Pesterijen worden afgedaan als 'grapjes'.

 

Of ze draaien het om: het is je eigen schuld. Je hebt het verdiend, het is slechts je straf. Je veroorzaakt het zelf. Als jij zou gehoorzamen, zouden ze jou niet hoeven 'corrigeren'...

 

Het geweld kan zelfs 'normaal' lijken. Hoe gek het ook klinkt: al is iets verkeerd, als je het gewend bent vanuit je jeugd, dan voelt het vertrouwd aan. Je weet niet beter, omdat je niets anders kent. Waardoor je later opnieuw in een destructieve relatie terecht kunt komen.

 

 

Geweld met een scheutje 'liefde'

Wat het extra verwarrend maakt, is dat het gewelddadige gedrag afgewisseld wordt met lieve gebaren. Daardoor kan het op sommige momenten lijken alsof er niets aan de hand is, of het lijkt zelfs even goed te gaan tussen jullie. Deze kruimeltjes 'liefde' werken dan ook als een strohalm om aan vast te grijpen, en trekken jou alleen maar nog meer de relatie of familieband in. 

 

 

Herken narcistisch misbruik: 182 kenmerken

Hoe herken je narcistisch misbruik nu precies in je relatie, opvoeding of familieband? Hiertoe heb ik geprobeerd zoveel mogelijk bijbehorende gedragingen zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, wat resulteerde in een lijst met 182 kenmerken van narcistisch misbruik. Deze zijn onderverdeeld in de categorieën 'Uitbuiting', 'Contacten met anderen', 'Controle en privacy', 'Gesprekken', 'Welzijn', 'Agressie', en 'Realiteitsverstoring'

 

Dit zijn alvast 10 kenmerken:

 1. Dag en nacht beschikbaarheid verwachten of eisen voor het geval de ander jou nodig heeft.
 2. De mensen afkraken met wie je graag omgaat; niet tegen hen, maar tegen jou, en bedoeld ter ontmoediging.
 3. Je voortdurend op allerlei (ongelegen) momenten opbellen.
 4. Voortdurend klagen over van alles en nog wat en verwachten of eisen dat jij het oplost.
 5. Je geen moment rust gunnen, zowel fysiek als geestelijk.
 6. Lachen om of bagatelliseren van jouw problemen en pijn, je een aansteller vinden of vinden dat je sterk overdrijft.
 7. Uitgebreid vertellen wat er mis met je is en wat je fout doet, en nooit welgemeende complimenten geven.
 8. De stiltebehandeling geven en uren- of dagenlang zwijgen.
 9. Je het ene moment de hemel in prijzen en bij je willen zijn, en je het volgende moment haten, straffen en/of tijdelijk verlaten.
 10. Je ervan beschuldigen wanneer iets mislukt en zichzelf prijzen wanneer iets slaagt. 

De complete lijst vind je in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'.  

 

 

Symptomen bij slachtoffers van narcistisch misbruik

En hoe herken je bij jezelf dat je slachtoffer bent geworden van narcistisch misbruik? Ook daartoe heb ik een lijst met 61 symptomen bij slachtoffers samengesteld, welke je eveneens in mijn boek vindt.

 

Dit zijn alvast 10 symptomen:

 1. Ik ontken, negeer, bagatelliseer of verdraai mijn gedachten en gevoelens zodat deze de ander niet kwetsen.
 2. Ik word zeer pessimistisch en angstig door de negativiteit van de ander.
 3. Ik voel me constant bekeken, het voelt alsof de ander precies alles weet wat ik doe, zelfs wanneer de ander er niet is.
 4. Ik durf mijn gedachten niet meer de vrije loop te laten omdat ik dan niet meer loyaal ben aan de ander.
 5. Het voelt alsof ik de ander iets verschuldigd ben of iets goed te maken heb.
 6. Mijn hoofd staat op ontploffen omdat het zich voortdurend vult met alle chaos en drama.
 7. Ik voel me vanbinnen opgevreten, een soort hol gevoel.
 8. Ik voel me zo schuldig omdat ik het leven van de ander verpest en ben de ander alleen maar tot last.
 9. Ik ben hyperalert op mogelijke aanvallen van de ander zodat ik deze kan voorkomen of tijdig kan afweren.
 10. Ik wik en weeg zorgvuldig ieder woord voordat ik het uitspreek en zelfs tijdens het uitspreken ervan ben ik nog bang dat het misschien toch verkeerd zal vallen.

 

Narcistisch misbruik is méér dan alleen 'narcisme'

Narcistisch misbruik is méér dan alleen 'narcisme': het omvat veel meer dan dat. Niet alleen relaties en familiebanden met narcisten maar ook met borderliners hebben een destructieve invloed op de naasten. 

 

Narcisme en borderline hebben namelijk veel meer gemeenschappelijke kenmerken dan men denkt. Het verschil zit hem in de manier waarop deze tot uiting komen en vanuit welke intentie. Zo handelen narcisten in de eerste plaats vanuit hun grandiositeit (ze vrezen vernedering en eisen bewondering) en borderliners vanuit extreme verlatingsangst (ze vrezen verlating en eisen fysieke en emotionele nabijheid). Het destructieve effect op de naasten is echter gelijk. 

 

Verschillende deskundigen zijn het hierover eens.* Er zijn meerdere (Engelstalige) boeken en websites hierover verschenen. In Nederland is hier (nog) weinig over bekend.

 

Verdiep je altijd in beide persoonlijkheidsstoornissen

Om narcistisch misbruik zo goed mogelijk te kunnen herkennen, doorgronden en ervan los te komen, is het noodzakelijk om de oorsprong te kennen: de narcistische en/of borderline persoonlijkheidsstoornis van de ander. 

 

Hoe meer inzicht je krijgt in de kenmerken en werking van deze stoornissen, hoe beter je het gedrag van de narcist/borderliner kunt plaatsen en doorgronden, en hoe beter je jezelf ertegen kunt beschermen

 

Verdiep je daarom altijd in beide stoornissen wanneer je met narcistisch misbruik te maken hebt. Ook omdat 37% van degenen met een narcistische of borderline persoonlijkheidsstoornis tevens de andere stoornis heeft. 

 

 

Maak jezelf los van narcistisch misbruik!

Dé weg om uit het narcistisch misbruik te komen, is het afbreken van de ziekelijke, emotionele verbinding die is ontstaan tussen de narcist/borderliner en jou. Dit is wat jou aan de ander bindt en daar, op dat emotionele niveau, dien je ervan los te geraken. Deze verbinding vormt dé kern van narcistisch misbruik. 

 

Deze verbinding komt tot stand via de verscheidenheid aan manipulaties. Je kunt deze verbinding zien als een gigantisch spinnenweb met duizenden draadjes (manipulaties) die allen met elkaar verweven zijn. 

 

Zodra je inzicht krijgt in alle manipulaties, kun je dit web draadje voor draadje gaan ontrafelen. Stapje voor stapje breek je zo de ziekelijke, emotionele verbinding af, zodat je steeds meer los kunt komen uit deze destructieve relatie/familieband. 

 

Met mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht', dat ingaat op narcistisch misbruik voortkomend uit zowel narcisme als borderline, help ik jou daar graag bij.

 Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief & Facebook & Pinterest!

Deel deze pagina via:

Volg via social media of de nieuwsbrief:

'DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT' | Herken, doorgrond en ontvlucht narcistisch misbruik