Over mij

Hi, mijn naam is Jasmijn!

Ik help jou bij het loskomen van jouw destructieve relatie en/of familie & bij het hervinden van jouw eigenwaarde na narcistisch misbruik!

Door mijn ervaringen met narcistisch misbruik en ouderverstoting in jeugd en relatie, het mezelf erbovenop helpen en het delen van mijn kennis, ervaringen en lessen, kan ik jou nu helpen in jouw proces van loskomen & herstellen van narcistisch misbruik. 

Dat doe ik via mijn blogs, boeken en zelfliefde-cursus.

Nooit geweten wat er aan de hand was

Nooit wist ik wat er werkelijk aan de hand was in mijn jeugd en relatie. Ik ervaarde heel veel emotionele pijn, maar dacht dat het aan mij lag. Totdat ik op een dag ontdekte dat dit een naam had: 'narcistisch misbruik'. Dat dit mishandeling was.

Via talloze boeken en websites verdiepte ik mij in de thema's narcistisch misbruik, narcisme, borderline, ouderverstoting en zelfontwikkeling. Ik schreef alles van me af op een blog. Voor mij een uitlaatklep en een steun voor anderen in dezelfde situatie die zich herkenden in mijn verhaal.

Bewustwording leidt naar bevrijding 

Zo zijn er nog veel meer mensen die gevangen zitten in destructieve relaties en families zonder zich hiervan bewust te zijn. Over narcistisch misbruik - psychische mishandeling - is weinig bekend, en door de complexiteit ervan is het vrijwel alleen te begrijpen door iemand die het zelf heeft meegemaakt.

Hoe moet je het dan ontdekken? Laat staan eruit komen?

Daarom zie ik het delen van mijn kennis, ervaringen en lessen tevens als een missie: het levert een waardevolle, noodzakelijke bijdrage aan de informatievoorziening over dit onderwerp, en daarmee aan de vele levens van mensen die zich in zo'n destructieve situatie bevinden.

Zelf ontdekte ik het destijds ook via internet - wat voor een keerpunt in mijn leven zorgde. Het betekende het begin van mijn bevrijding.

Narcistisch misbruik in jeugd

In een notendop mijn verhaal. Opgegroeid met een borderlinemoeder (met tevens narcistische trekken) was mijn jeugd een emotionele en deels ook fysieke gevangenis. Doodsbang was ik voor haar, als kind en als volwassene. Ze droeg een grenzeloze haat, destructie en negativiteit in zich.

Andere mensen waren 'slecht' en werden zelfs gepest. Ze duldde geen enkele tegenspraak, anders was ik 'tegen' haar. Mijn aandacht moest continu bij haar zijn; zo niet dan werd ze boos of volgde er een zielig toneelstukje. Iedere seconde moest ik op mijn hoede zijn. Privacy of een moment voor mezelf kende ik niet.

Ouderverstoting en familieverstoting

Daarnaast was er sprake van ouderverstoting en familieverstoting. Na de scheiding op mijn 6e jaar hield zij mij weg bij mijn vader. Nooit mocht ik meer over hem praten, zijn foto's verscheurde ze en mijn achternaam werd gewijzigd.

Het was een geïsoleerde, eenzame jeugd. Toen ik later een stiefvader en -familie kreeg, was dat natuurlijk hét hoogtepunt van mijn jeugd. Met opnieuw een dieptepunt toen dit eindigde en ik ook hen nooit meer mocht zien.

Narcistische relatie waarin alles zich herhaalde

Als volwassene kreeg ik een relatie met een narcistische partner (met tevens borderlinetrekken). Het waren pijnlijke jaren: altijd beschikbaar en bereikbaar moeten zijn, controles, vernederingen, overal de schuld van krijgen, al zijn problemen oplossen. Maar het lag vast aan mij, dacht ik. Toch voelde ik ergens wel dat er iets niet klopte. Maar wát?

Het keerpunt in mijn leven

Vier jaar later viel het kwartje. Op internet las ik iets over 'narcisme'. Nog nooit van gehoord, maar mijn mond viel letterlijk open van verbazing: iedere zin beschreef exact mijn relatie... Ik besefte dat ik in gevaar verkeerde. Na tevergeefse eerdere pogingen lukte het me nu wél om de relatie te verbreken.

Dit moment was een keerpunt in mijn leven. Tegelijkertijd opende het mijn ogen naar mijn jeugd toe: al die vreemde puzzelstukjes die ik nooit kon plaatsen, vielen nu ook op hun plek. Dit leidde uiteindelijk tot het verbreken van het contact met mijn borderlinemoeder wat resulteerde in stalking.


Hoe ik op eigen kracht herstelde

Vrijwel geheel op eigen kracht ben ik grotendeels hersteld van het narcistisch misbruik in mijn leven, en ik geloof ook dat dat, net als het onder woorden brengen ervan, mijn grote kracht is.

Ik 'coach' mezelf op papier: alles opschrijven wat er in me omgaat en dit tot op de bodem onderzoeken. Schrijven is hét middel om dieper in jezelf af te dalen en te ontdekken wat er in je leeft. Je maakt contact met je innerlijke bron, diep in jezelf, waar je al jouw persoonlijke antwoorden vindt, en waaruit jouw innerlijke kracht naar boven komt. Het is bewezen dat schrijven een helende werking heeft. Daarnaast lees ik heel veel.

Dit betekent niet dat ik nergens meer last van heb. Ik ondervind nog steeds bepaalde gevolgen van mijn verleden waardoor ik al jarenlang met depressies kamp, wisselend in intensiteit. Het zijn mijn passies de natuur, reizen en fotografie die me op de been houden, net als mijn zelfontwikkelde journaling-methode die ik dagelijks toepas.

Mijn verhaal is nu mijn onderneming

Het schrijven en onderzoeken zaten er altijd al in bij mij. Ik studeerde rechten en bijna twintig jaar lang was ik werkzaam in de journalistiek. Mijn persoonlijke levenservaringen bundelen en publiceren in blog- en boekvorm was eigenlijk niet meer dan logisch.

Zo verschenen mijn boeken 'De narcistische wereld ontvlucht', 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' (niet meer verkrijgbaar), 'Ouderverstoting - Deel I: Ervaringen van een kind' en de mini-gids 'Álles wat je moet weten over narcistisch misbruik'. Binnenkort kun je meedoen aan de zelfliefde-cursus!

Ik hoop van harte dat ik jou hiermee kan helpen!

Liefs,
Jasmijn Couwenberg

P.S. Heb je vragen of wil je iets delen? Je bent altijd welkom om mij een berichtje te sturen!